Kosten en vergoedingen

Verzekerde zorg

Vrijwel alle psychologische behandelingen voor volwassenen die ik aanbied, worden vergoed vanuit de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet las generalistische basis-GGZ. U krijgt de behandeling alleen vergoed als u een geldige verwijsbrief van uw huisarts heeft. Ook moet er sprak zijn van a)een psychische stoornis die onder de verzekerde zorg valt (dit wordt bepaald door het Zorginstituut Nederland), n b) van een toegestane therapie (dit wordt bepaald door Zorgverzekeraars Nederland).

In het intakegesprek stel ik als behandelaar vast of er inderdaad sprake is van en stoornis waarvan de behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht er toch geen sprake zijn van een stoornis, dan worden de eerste diagnostische consulten nog wel vergoed.

In 2025 heb ik een contract afgesloten met de volgende zorgverzekeraars:

  • Zilveren Kruis
    Hieronder vallen Zilveren Kruis, Interpolis, Aevitae, Prolife en FBTO zorgverzekeringen. De Friesland Zorgverzekeraar valt hier ook onder.
  • VGZ
    Hieronder vallen Univé, VGZ, IZA, IZA-VNG, UMC en ZEKUR.
  • CZ
    Hieronder vallen CZ, Ohra, Nationale Nederlanden en OWM.
  • Menzis
    Hieronder vallen Menzis en Anderzorg.
  • OWM Zorgverzeraar Zorg en Zekerheid UA
  • ASR
    Hieronder vallen ASR, de Amersfoortse, InsureToStudy en StudentsInsured.
  • DSW
    Hieronder vallen DSW Zorgverzekeraar, Stad Holland, inTwente, BeterZorg en SVZK.
  • ONVZ Ziektekostenverzekeraar
  • Salland Zorgverzekeraar
  • EUCARE en Aevitae

Asl u een zorgverzekering heeft afgesloten bij één van deze zorgverzekeraars, dan stuur ik de facturen rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. De vergoeding is in natura: de zorgverzekeraar betaalt de factuur direct aan de praktijk. U merkt daar dus niets van. Wel kunnen deze nota’s door uw zorgverzekeraar meteen uw (verplicht en eventueel vrijwillige) eigen risico worden verrekend, als dat nog open staat. Het wettelijk eigen risico bedraagt in 2025 385 euro. 

Het tarief van voor deze prestaties is afhankelijk van het beroep van de behandelaar en de duur van het consult. De tarieven zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. U kunt een tarievenlijst bij mij opvragen in de praktijk.

Onverzekerde zorg voor volwassenen

Ook als er geen sprake is van verzekerde zorg, kun u in overleg met mij er toch voor kiezen om in behandeling te gaan. De kosten van deze behandeling zijn dan geheel voor uw eigen rekening. Voor deze consulten brengt de praktijk het zogenoemde ‘niet basispakketzorg consult’ in rekening, tegen een tarief van 115 euro per 60 minuten bestede tijd. Dat is zowel de tijd die ik in gesprek met u be en de tijd die nodig is voor de zorgvuldige voor bereiding van de gesprekken en de vereiste verslaglegging. Voor onverzekerde zorg is een verwijzing van de huisarts niet nodig. 

Annuleren van gesprekken

Bij verhindering kunt u kosteloos tot 24 uur van tevoren (in werkdagen) een gesprek afzeggen. Indien u een gesprek niet tijdig annuleert, zijn de kosten daarvan voor eigen rekening. U ontvangt hiervoor ene factuur die u zelf moet betalen en niet wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Het tarief voor een gemist gesprek is 40 euro.